Het leuke aan een bruiloft bijwonen is dat het altijd op een andere manier wordt gevierd. Op een manier die bij het bruidspaar past. Er ontstaan daardoor honderden soorten trouwerijen. Van een trouwerij met een knalfeest met een DJ tot een trouwerij met een plechtigheid in de kerk, tot een trouwerij van zeven dagen. We zetten graag eens een aantal tradities op een rijtje van bepaalde landen. Leuk ter inspiratie!
1. Nederland
We beginnen dichtbij huis. Wat zijn nou eigenlijk de Nederlandse trouwtradities bij een bruiloft?
- De witte jurk: Niet alleen in Nederland maar in veel landen is ‘wit’ nog steeds dé trouwkleur. Deze traditie komt onder andere van het Christendom. De witte kleur staat voor ‘reinheid’ en ‘onschuld’. Wanneer je in het wit trouwde, liet je zien dat je maagd bent. Hoewel dit nu niet meer het geval is, is wit nog steeds een magische kleur waar veel vrouwen in willen trouwen. Dit komt ook door hoogstaande personen die een witte trouwjurk hadden. Denk maar aan leden van de koninklijke familie en de Engelse koningin Victoria.
- Elkaar zien voor de bruiloft: Bij Nederlandse bruiloften is het vaak zo dat de bruid en de bruidegom elkaar op de ochtend van de bruiloft voor het eerst zien. Dit zorgt altijd voor een schitterend moment. Officieel mogen de bruid en de bruidegom elkaar niet eerder zien omdat dit ongeluk zou brengen. Ze zouden van gedachten kunnen veranderen.
- Huis van de ouders van de bruid: Bij veel bruiloften vertrekt het bruidspaar vanuit het huis van de ouders van de bruid. Dit is vooral een traditie van vroeger, maar wordt nog gedaan wanneer de bruid nog in het ouderlijk huis woont. Veel stellen slapen wel de avond vóór de bruiloft apart zodat de bruid echt opgehaald kan worden op de dag van de trouwerij.
India
In India vinden veel Hindoe-huwelijken plaats. Deze trouwerijen herken je misschien wel aan de prachtige jurken, kleuren en de lange tijd waarover een trouwerij verspreid wordt. Hindoe huwelijken duren vaak een week. Elk onderdeel duurt ongeveer een halve dag. Je kunt dus een hele week feesten. Wees er dus op voorbereid dat je eigenlijk een week vrij moet nemen wanneer je wordt uitgenodigd voor een Indische bruiloft. Daarnaast is India groot en zijn de tradities verschillend per regio. Goed om te weten is dus dat onderstaande tradities niet voor elk huwelijk gelden.
- Haldi ceremonie: Tijdens deze traditie brengen familieleden en vrienden olie, water en tumeric (haldi) aan op de huid en de kleding van de bruid en bruidegom. DIt heeft een kalmerend effect en wordt daarom vlak vóór het huwelijk gedaan.
- Bharaat: Op de dag van de ceremonie trekt er een trouwstoet met muziek en instrumenten door de stad van het huis van de bruidegom naar de verblijfplaats van de bruid. De bruidegom gaat voorop met zijn vrienden en familie.
Er zijn nog veel meer Indische tradities. De hele trouwerij bestaat uit tradities. In een andere blog zullen we het hele Hindoe-huwelijk bespreken.
Italië
Trouwen in Italië. Je ziet veel Nederlanders vertrekken naar de zon en trouwen in het buitenland. Zonder of mét Italiaanse roots is een bruiloft in Italië natuurlijk een droomlocatie.
- Regione Veneto lopen naar de kerk: In Regione Veneto is het een traditie om als bruidegom naar het huis van de bruid te lopen. Vervolgens lopen ze samen richting de kerk. Tijdens deze weg komt het stel voor een paar challenges te staan die ze moeten oplossen. Ze komen bijvoorbeeld langs een bedelaar of langs een baby. Bij deze situaties moeten ze laten zien dat ze een goed hart hebben.
- Bomboniera: Dit is het cadeautje dat je als gast krijgt van het bruidspaar. Een traditie in Italië is dat dit presentje bruidssuikers bevat. In iedere bomboniera zitten vijf bruidssuikers. Een oneven nummer en dus onafscheidelijk.
In de volgende blog lees je meer over de trouwtradities rond de wereld.
Bron: Claudia goes abroad, Italië, Trouwen, The Perfect Wedding
Comments are closed.