Een bruiloft viert elke persoon vaak anders. De één heeft genoeg aan een feestje van een paar uur, terwijl een ander de hele week lang zijn of haar bruiloft viert. Het leuke aan een huwelijk is dat het per cultuur en per land anders wordt gevierd. In Nederland trouwen we bijvoorbeeld bijna altijd in één dag en zijn we gewend in een witte jurk te trouwen. In andere culturen is het juist traditie om als bruid een kleurige jurk aan te trekken. Vorige keer hebben we de trouwtradities van Nederland, India en Italië uitgelicht. Deze keer kijken we naar China, Zuid-Afrika en Japan. Leuk ter inspiratie!
China
China kent vele verschillende huwelijksceremonies. China is een enorm land en elke regio heeft weer zijn of haar eigen regionale en culturele rituelen en tradities. Wanneer je enkele Chinese elementen in je bruiloft wilt hebben, zijn de onderstaande tradities een optie. Anders kun je misschien beter contact opnemen met je Chinese (schoon)familie om te bespreken welke tradities zij graag terugzien in jullie huwelijk.
- Deurspellen: In Nederland vieren we het vrijgezellenfeest een week vóór de bruiloft maar de Chinezen lekker los op de ochtend van de bruiloft. Althans, de bruidegom. Voordat de bruidegom wordt toegelaten tot zijn bruid moeten er namelijk deurspellen gedaan worden. Dit zijn vaak genante en/of gekke opdrachten waarmee de bruidegom zich moet bewijzen.
- De kleur rood: Rood staat voor geluk. Deze kleur is dan ook vaak te vinden in de kleding van de gasten en in de aankleding van de trouwlocatie(s). De bruidegom krijgt vaak een hoofddeksel op, een ‘capping ritual’.
- Theeceremonie: China staat bekend om de thee. Dit kan natuurlijk ook niet ontbreken bij een huwelijk. Zodra de bruigegom de deurspellen heeft doorstaan, vindt er een theeceremonie bij de ouders van de bruid plaats. Daarna gaat het bruidspaar naar de ouders van de bruidegom voor een theeceremonie.
Japan
In Japan is het heel eenvoudig om te trouwen. Je gaat naar het gemeentehuis met je geboortecertificaat, paspoort en het uittreksel van de burgerlijke stand. Vervolgens wordt het huwelijk goedgekeurd. In principe ben je dan al getrouwd. Maar er worden in Japan natuurlijk ook feesten gevierd. Er zijn drie soorten manieren waarop een huwelijksceremonie plaatsvindt.
- Shinto: De bruid en de bruidegom zijn gekleed in een kimono en in een hakama/haori. Van de bruid wordt verwacht dat de traditionele kleding wit is. Vervolgens vindt het huwelijk plaats in bijzijn van een priester. Een Shinto huwelijk wordt gedaan door aanhangers van het Shintoïsme. Dit is niet echt een religie, meer een levenswijze. Vele Japanse tradities vinden oorsprong in het Shintoïsme.
- Spirituele traditie: Deze traditie begint met een spirituele reiniging, daarna wordt er gebeden voor geluk, gezondheid en succes. De zegen van Okamisama wordt uitgesproken. Vervolgens drinken de bruid en de bruidegom 3 slokjes sake. Daarna wordt de tamagushi tak aangeboden.
- Westerse ceremonie: Een Westerse ceremonie is duur, vaak vindt het plaats in een kerk. Het is daarom niet gek om een bijdrage te vragen aan de gasten. Voor de Westerse ceremonie zijn er veel nep-kerken beschikbaar. Dit zijn dus geen kerken. Deze gebouwen worden alleen gebruikt voor een huwelijk.
Afrika
Wat is er mooier dan trouwen in Afrika? Omringd door de wilde dieren en de prachtige natuur? Hoewel dit prachtig is, kun je hier waarschijnlijk niet met al je vrienden en familie van genieten. Want het is ver vliegen. Toch kun je hier alvast genieten van een Afrikaans huwelijk en je inlezen in de trouwtradities.
–> Lees ook: Trouwen in het buitenland
- Kaftan: In West-Afrika is het gebruikelijk dat de bruid een kaftan draagt. Dit is een wijde, luchtige jurk. De kaftan is in dezelfde kleur als de dashiki (kleurrijk, wijd, lang shirt). Dit draagt de bruidegom.
- Springen over een bezem: Door over een bezem te springen worden de twee families samengevloeid.
Er zijn nog tientallen andere trouwtradities. In Afrika kent elke gemeenschap weer eigen tradities. Het belangrijkste is dat je jezelf prettig bij de traditie voelt. Bekijk dus welke tradities bij jullie passen en welke tradities in jullie familie worden gedaan. Succes en enjoy!
Bron: Claudia goes abroad, Italië, Trouwen, The Perfect Wedding
Lees ook:
-> Trouwtradities in Italië, India en Nederland
Comments are closed.