Je bent helemaal in de wolken. Je partner is net op zijn of haar knieën gegaan en heeft een aanzoek gedaan. Midden in de stad! Natuurlijk zei je gelijk ja en de tranen sprongen over je wangen. Je wilt het liefst zo snel mogelijk die prachtige jurk aantrekken en het ja-woord uitspreken. Maar je partner maakt je erop attent dat het belangrijk is om over de juridische kant na te denken. Welke manieren van trouwen zijn er? En wat spreek je juridisch met elkaar af als je elkaar de eeuwige trouw beloofd? Hierbij een uitleg van de belangrijke dingen die je moet weten als aankomend getrouwd koppel.
Manieren van trouwen
Er zijn twee belangrijke manieren waardoor je ervoor zorgt dat je wettelijk aan elkaar bent verbonden. De eerste is trouwen in gemeenschap van goederen en de tweede is een geregistreerd partnerschap. We leggen beiden voor je uit.
Trouwen in gemeenschap van goederen
Trouwen betekent natuurlijk dat jullie bij de ambtenaar van de burgerlijke stand elkaar het ja-woord geven. De getuigen tekenen een verklaring en jullie zijn getrouwd. Trouwen betekent ook dat je een ‘gemeenschap hebt van de goederen’. Sinds 2018 is er echter een wet aangenomen die de volledige gemeenschap van goederen heeft veranderd naar een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat erfenissen en schenkingen niet automatisch van jullie samen zijn als het aan één van jullie is geschonken. Dit betekent ook dat schulden die je alleen hebt gemaakt jouw eigen verantwoordelijkheid is. Je bent hier niet samen aansprakelijk voor. Dit is belangrijke informatie om over na te denken.
In ondertrouw gaan
Wil je graag trouwen? Dan ga je eerst samen in ondertrouw. In ondertrouw gaan betekent eigenlijk dat je officieel bij de Gemeente meldt dat jullie gaan trouwen. Dit doe je meestal een maand tot twee weken van tevoren. In de tijd tussen je ondertrouw en je bruiloft bekijken de instanties de aanvraag. Ze kijken of jullie mogen trouwen. Is niemand bijvoorbeeld eerder getrouwd geweest en nog niet gescheiden? Zijn jullie geen familie? Daarnaast is de tijd tussen de ondertrouw en de bruiloft de tijd voor bekenden om na te denken of ze het eens zijn met het huwelijk. Als er bezwaren zijn, kunnen die nu ingediend worden.
Geregistreerd partnerschap
Naast trouwen kun je ook een geregistreerd partnerschap afsluiten. Dit is bijna hetzelfde als trouwen alleen gebeurt het vaak zonder een trouwdag. Je hoeft elkaar namelijk niet het ja- woord te geven. Daarnaast is het makkelijker om uit elkaar te gaan. Dit kan eenvoudig via een advocaat of notaris en hoeft niet via een rechter. Een geregistreerd partnerschap ga je ook aan met beperkte gemeenschap van goederen. Dit is dus vergelijkbaar met trouwen. Je kunt echter ook zelf je partnerschapsvoorwaarden bepalen.
Partnerschapsvoorwaarden
Jullie kunnen zelf vastleggen welke bezittingen er momenteel zijn en welke jullie graag delen. Daarnaast leg je vast welke schulden er zijn en waar je persoonlijk verantwoordelijk voor blijft. Je kunt er ook voor kiezen om alles te delen. Dit heet een algehele gemeenschap van goederen. Om de partnerschapsvoorwaarden vast te leggen ga je naar de notaris.
Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap
Huwelijk
- Je geeft elkaar het ja-woord;
- Een huwelijk beëindigen moet via de rechter;
- Huwelijkse voorwaarden kun je zelf regelen;
- U trouwt in beperkte gemeenschap van goederen.
Geregistreerd partnerschap
- Kan omgezet worden naar een huwelijk en niet andersom;
- Een geregistreerd partnerschap beëindigen kan via een notaris of advocaat;
- Partnerschapsvoorwaarden kun je zelf bepalen;
- Wordt niet altijd erkend in andere landen.
We hopen je geholpen te hebben met het maken van je keuze en wensen je een hele fijne tijd toe samen!
Bron: Rijksoverheid